08-10-06

Grafiek 2006


Brunssum.- ‘In de kleuterklas merkte mijn juf al op dat ik heel anders schilderde dan mijn klasgenootjes. Bij het verven van de paddestoel met witte stippen wachtte ik geduldig tot mijn rode verf droog was voor ik de dotjes wou maken. Mijn leeftijdgenootjes kliederden hartstochtelijk verder.’


 

Sarah Augustyniak ademt al van jongs af aan kunst. Toegegeven, ik ben niet geheel objectief in dat besluit. Ik ken Sarah al van in die kleuterklasjes. Maar het doet me deugd dat ‘experten’ op kunstgebied in de afgelopen vier maanden mijn gevoel ondersteunen door prijzen uit te delen aan het werk van deze kunstenares.

Vierentwintig jaar is ze. In juni studeerde ze af in de richting Vrije Grafiek en haar eindwerk maakt furore. Bij de schooltentoonstelling van alle eindwerken won ze al een prijs. Een groot deel van haar kunstwerken zijn geselecteerd door Kunst in Huis en vandaag volgde de derde op rij. In Brunssum was ik erbij toen Sarah haar eervolle vermelding kreeg tijdens de opening van de 8ste Ilse Frankenthal Euregio Grafiekprijs 2006.

Haar inzendingen zijn lino’s die me herinneren aan spijkerschrift. Schijnbaar onherkenbare lettertekens, al haal ik er wel wat inhoud uit. Niet moeilijk, want ik weet namelijk welke tekst er onherkenbaar staat. Of toch moeilijk aangezien ik enkel het eerste woordje nog kan ontcijferen.

Ik steun Sarah al jaren in haar creatieve uitspattingen, omdat ik echt íets zie branden. Haar perfectionisme wordt gevoed door de gloeiende passie en afgestreken vaardigheid. Het maakt van haar een groot licht dat ik nog lang wil volgen. En ik sta daar niet alleen in, merk ik na de expositie van vandaag.

Een driekoppige jury nam onafhankelijk van elkaar kennis van de ingezonden werken. Later volgde een eerste grote schifting waarbij ieder jurylid drie kunstenaars koos die op grond van artistieke en technische criteria en begrippen als inventiviteit en originaliteit in aanmerking kwamen voor de eerste prijs.

De primus in deze editie van Grafiek 2006 is Begga Martens, een klasgenoot van Sarah. Florian Loosen kreeg de andere eervolle vermelding. En (hoe)ra(hoe)ra, ook hij deelde het klaslokaal met deze twee fijne kunstenaressen.

Wie de inzendingen wil bekijken en eventueel kopen kan nog tot 5 november terecht in CC “d’r Brikke Oave”, Lindeplein 5a te Brunssum.

22:39 Gepost door [NeCo] | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

iets voor spaze... ...denk, ik. Aangezien we graag jong talent ondersteunen en als het kan tonen. Als je zin hebt mag je hen doorverwijzen. je weet ons wonen.

Gepost door: bert | 09-10-06

De commentaren zijn gesloten.